Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Καλλιέργεια Αγκινάρας

   Η αγκινάρα (Cynara scolymus) ανήκει στα λαχανικά και είναι πολυετές φυτό (3-4 χρόνια). Το εδώδιμο τμήμα της αγκινάρας είναι οι ανθοκεφαλές, τις οποίες συγκομίζουμε πολύ πριν ωριμάσουν.
   Ο σχηματισμός των πρώτων 6-10 φύλλων καθώς και η έκθεση του φυτού σε χαμηλές θερμοκρασίες δίνουν το έναυσμα για τη δημιουργία της πρώτης εδώδιμης ανθοκεφαλής στην κορυφή του κοντού κεντρικού βλαστού. Αφού σχηματιστεί αυτή η πρώτη ανθοκεφαλή, ο βλαστός διακλαδίζεται και στην κορυφή καθεμιάς από τις διακλαδώσεις αυτές σχηματίζονται νέες ανθοκεφαλές, μικρότερες όμως σε μέγεθος από την αρχική. Συνήθως, οι ανθοκεφαλές που σχηματίζονται είναι 5-10, οπότε το συνολικό ύψος του φυτού φτάνει τα 1 -2 m. Αν το φυτό αφεθεί να αναπτυχθεί ελεύθερα, οι ανθοκεφαλές ωριμάζουν, καρπίζουν και σποροποιούν.
   Το καλοκαίρι το υπέργειο μέρος του φυτού ξεραίνεται, αλλά το υπόγειο παραμένει ζωντανό. Συγκεκριμένα, στη βάση του κεντρικού βλαστού, κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, υπάρχουν 10-20 βλαστοφόροι οφθαλμοί που βρίσκονται σε λήθαργο. Με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου αρκετοί απ” αυτούς βγαίνουν από το λήθαργο και δίνουν ο καθένας από ένα νεαρό βλαστό (παραφυάδα).
   
Τα τρία στάδια της ανάπτυξης της ανθοκεφαλής της αγκινάρας από πάνω προς τα κάτω:
1. Ανώριμη και κατάλληλη για συγκομιδή
2. Φάση πλήρους άνθησης
3. Υπερώριμη

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις
   Οι αγκινάρες ευδοκιμούν σε περιοχές με μέτριες θερμοκρασίες και ήπιο χειμώνα, αφού δεν είναι καθόλου ανθεκτικές στον παγετό. Οι κατάλληλες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη τρυφερών ανθοκεφαλών είναι 15-20 °C. Σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες αναπτύσσονται γρήγορα και σκληραίνουν, οπότε χάνουν τη νοστιμιά τους, ενώ σε χαμηλότερες νεκρώνονται και μαυρίζουν.

Εδάφος

   Η αγκινάρα ευδοκιμεί σε αμμοπηλώδη ,γόνιμα ,με καλή αποστράγγιση εδάφη. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε άλλους τύπους εδαφών δίνοντας όμως χαρακτηριστικά μειωμένη παραγωγή.

Προετοιμασία εδάφους

   Πριν τη φύτευση τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητο ένα βαθύ όργωμα περίπου στα 40cm συνοδευόμενο από φρεζάρισμα και στρωμάτωση. Αμέσως μετά, ακολουθεί ενσωμάτωση καλά χωνεμένης κοπριάς και βασικής λίπανσης.
Καλλιεργητικές Τεχνικές
Φύτευση
   Γίνεται περίπου στο τέλος του καλοκαιριού και μέχρι το Σεπτέμβρη σε φυτευτικό συνδυασμό 1,5 m και 1m επί των γραμμών. Φυτεύονται μικρά ξηρόφυτα τα οποία είτε προέρχονται από βλαστούς παρελθόντος έτους, είτε αγοράστηκαν απευθείας από φυτώριο για εξοικονόμηση χρόνου.
Λίπανση
   Όπως προαναφέρθηκε τα φυτά αγκινάρας χρειάζεται να βοηθηθούν με προσθήκη καλά χωνεμένης κοπριάς . Στη συνέχεια κατά την περίοδο της άνοιξης απαιτείται βασική λίπανση με προσθήκη αζώτου (N) , ενώ κατά τη διάρκεια του φθινόπωρου η επιφανειακή λίπανση αποτελείται από άζωτο- φώσφορο –κάλιο (Ν – P – K). Αμέσως μετά τη φύτευση ένα καλό πότισμα είναι απαραίτητο.
Εχθροί και Ασθένειες
   Απαραίτητη προϋπόθεση για επίτευξη σωστών αποδόσεων ,αποτελεί η απομάκρυνση τυχών ζιζανίων με οποιονδήποτε τρόπο ,ενώ την καλλιέργεια προσβάλλεται από αφίδες καθώς και ωίδιο.
Συγκομιδή και Αποδόσεις
   Η συγκομιδή της αγκινάρας πραγματοποιείται από το Νοέμβρη και φτάνει ως και το Μάιο. Συγκομίζονται οι ανθοκεφαλές του φυτού προσεκτικά, προτού ανοίξουν. Οι αποδόσεις της καλλιέργειας κυμαίνονται φτάνουν τα 1500 κιλά ανά στρέμμα ενώ το κόστος ανά στρέμμα κυμαίνεται στα 120 ευρώ . Η τιμή του προϊόντος είναι κυμαινόμενη ανάλογα με την εποχή. Έτσι οι πρώιμες σε παραγωγή αγκινάρες πωλούνται από 1 – 1,5 ευρώ ,ενώ την περίοδο του καλοκαιριού η τιμή φτάνει στα 0,7- 0,6 ευρώ και ακόμα χαμηλότερα το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...