Η διάρκεια της παραγωγικής ζωής μίας φυτείας ροδιάς υπολογίζεται σε 25-30 έτη. Οι αποδόσεις ανά δένδρο κυμαίνονται μεταξύ 40-50 κιλά και ανά στρέμμα 2.500-3.000 κιλά. Το καθαρό κέρδος ξεκινά από 600 και μπορεί να φτάσει τα 1.200 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα ετήσια έξοδα ανά στρέμμα φτάνουν έως 250 ευρώ.
Η ροδιά είναι δένδρο φυλλοβόλο. Αναπτύσσεται συνήθως σε θάμνο, αλλά μπορεί να διαμορφωθεί και σε δένδρο ύψους μέχρι 6 μέτρων. Ως δένδρο μπορεί να διαμορφωθεί σε έναν κορμό, αλλά και σε 2-4 κορμούς που βγαίνουν κοντά στο έδαφος. Είναι δένδρο μακρόβιο, αφού ζει μέχρι και 200 χρόνια.
Η ανθοφορία ξεκινά τον Απρίλιο και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε ορισμένες ποικιλίες μέχρι και το φθινόπωρο. Οι καλύτεροι καρποί προέρχονται από τα πρώιμα άνθη.
Ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές, με εύκρατο μέχρι και υποτροπικό κλίμα. Αντέχει μέχρι -10°C τον χειμώνα, η αντοχή όμως στους παγετούς διαφέρει μεταξύ των ποικιλιών και της εποχής που συμβαίνουν.
Αντέχει ακόμη και στα 800-1.000 μέτρα, καλό είναι ωστόσο να αποφεύγεται η καλλιέργεια σε μεγάλα υψόμετρα λόγω κινδύνου από παγετούς. Υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι ευνοούν την καλή γεύση, τον καλό χρωματισμό και την ωρίμαση των καρπών.
Πολλές βροχές το καλοκαίρι δίνουν πολλούς καρπούς, αλλά μαλακούς, με μικρή ικανότητα μεταφοράς και συντήρησης. Ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδαφών. Ανέχεται τα μέτρια αλκαλικά εδάφη, αποδίδει όμως καλά σε πλούσια, βαθιά, γόνιμα, μέσης σύστασης εδάφη, αρδευόμενα και αμμοαργιλώδη με pH 5,5-7,0. Σε ξηρά και άγονα εδάφη οι καρποί γίνονται μικροί και ευαίσθητοι στο σχίσιμο, ενώ σε βαριά πηλώδη οι καρποί δεν χρωματίζονται ικανοποιητικά.
Το ρόδι χρησιμοποιείται από τρόφιμο έως φάρμακο και καλλυντικό. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των καρπών της ροδιάς τούς καθιστούν βασικούς παράγοντες της βιομηχανίας φαρμάκων και της βιομηχανίας παραγωγής καλλυντικών, κυρίως για την παραγωγή προϊόντων που αφορούν τη φροντίδα του δέρματος των ανθρώπων αλλά και προϊόντων προστασίας του δέρματος από τον καρκίνο.
Καλλιέργεια χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις
Η ροδιά ευδοκιμεί σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από μακρύ, θερμό και ξηρό καλοκαίρι. Η ροδιά δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά τις ιδιότητες και τον τύπο του εδάφους. Εντούτοις δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα σε εδάφη που είναι: βαθιά, στραγγιζόμενα, μέσης συστάσεως, τα οποία έχουν ικανοποιητική περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και pΗ 5,5-7,5.
Η ροδιά ευδοκιμεί σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από μακρύ, θερμό και ξηρό καλοκαίρι. Η ροδιά δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά τις ιδιότητες και τον τύπο του εδάφους. Εντούτοις δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα σε εδάφη που είναι: βαθιά, στραγγιζόμενα, μέσης συστάσεως, τα οποία έχουν ικανοποιητική περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και pΗ 5,5-7,5.
Δεν πρέπει να καλλιεργηθεί η ροδιά σαν ξερική καλλιέργεια, αλλά πρέπει να αρδεύεται τακτικά. Η ροδιά είναι ένα φυτό που αντέχει στην αυξημένη αλατότητα του νερού αρδεύσεως.
Η καλύτερη εποχή για το φύτεμα των δενδρυλλίων είναι στα τέλη του χειμώνα με τις αρχές της άνοιξης. Η φύτευση γίνεται με δενδρύλλια ηλικίας δύο ετών. Συνήθως φυτεύονται 50-100 δέντρα ανά στρέμμα, σε αποστάσεις μεταξύ των γραμμών τέτοιες ώστε να διευκολύνονται οι διάφορες εργασίες συντήρησης της φυτείας.
Η λίπανση πρέπει να γίνεται σε συνάρτηση με τη χημική ανάλυση του εδάφους. Οργανική λίπανση πρέπει να γίνεται με 2 τόνους κοπριάς το στρέμμα ή με χλωρή λίπανση, η οποία πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 χρόνια. Γίνεται κλάδεμα σχηματισμού του δέντρου με το οποίο διαμορφώνεται ο σκελετός και η μορφή που θα έχει στη συνέχεια το φυτό και κλάδεμα καρποφορίας.
Η παραγωγή στη χώρα μας
Η ροδιά μέχρι το 2005 ήταν ελάχιστα διαδεδομένη, καθώς καλλιεργούνταν σε πολύ μικρές εκτάσεις. Συγκεκριμένα, η καλλιεργούμενη έκταση δεν ξεπερνούσε τα 700-800 στρέμματα, ενώ πολλά ήταν και τα διάσπαρτα δένδρα σε κήπους.
Αξιοποίηση
Οι χρήσεις των καρπών
Οι χρήσεις των καρπών
Με βάση την παραγωγή της ροδιάς σήμερα παράγονται 475 διαφορετικά προϊόντα (τρόφιμα, ποτά, φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά κ.λπ). Πέραν των φρέσκων καρπών που μπορεί να βρει κανείς στην αγορά, βρίσκει, επίσης, χυμούς ή το συμπύκνωμα του χυμού, αλλά και πολλά άλλα προϊόντα, όπως είναι γαλακτούχα ποτά, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, επιδόρπια, ένα γνωστό σιρόπι (γρεναδίνη). Επίσης βρίσκονται στο εμπόριο αποξηραμένοι σπόροι ροδιού (ολόκληροι ή σε σκόνη), οι οποίοι χρησιμοποιούνται πολύ στην κουζίνα των Ινδιών. Τέλος υπάρχουν και διάφορα άλλα προϊόντα, όπως ξύδι από ρόδι, σάλτσες ροδιού κ.λπ.
Η ροδιά όμως, πέραν της μεγάλης φήμης που απέκτησε ως υπέροχο συστατικό της διατροφής, κίνησε και το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, λόγω των σπουδαίων φαρμακευτικών ιδιοτήτων που έχουν τα ρόδια στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Το ρόδι είναι μία μεγάλη πηγή χαλκού για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο χαλκός είναι συστατικό πολλών ενζύμων, αλλά κυρίως συστατικό της αιμογλοβίνης και του κολλαγόνου.
Ο χυμός της ροδιάς έχει αποδειχθεί ότι περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία σε σχέση με 40 άλλα διαφορετικά είδη χυμών από καρπούς που θεωρούνται είδη με πολλά αντιοξειδωτικά, όπως του χυμού του μύρτιλου, του πορτοκαλιού, του κόκκινου κρασιού, του cranberry και του πράσινου τσαγιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου