Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Καλλιέργεια Φράουλας

Αποτέλεσμα εικόνας για φραουλα καλλιεργεια
  
   Η φράουλα είναι πολυετές, δικότυλο, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια με πριονωτά περιθώρια. Τα άνθη της είναι λευκά, μονογενή ή και ερμαφρόδιτα και φύονται σε μικρές ταξιανθίες που ξεκινούν από τις μασχάλες των φύλλων. Όσο ο χρόνος περνάει, οι ρίζες του φυτού γίνονται ξυλώδεις και αναπτύσσονται παραφυάδες που ριζώνουν αναπτύσσοντας νέα φυτά. Γενικά, είναι φυτό των ψυχρών περιοχών, απαντάται όμως σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της Γης, διότι διαθέτει πολύ μεγάλη γενετική ποικιλομορφία που της επιτρέπει να εγκλιματίζεται σε ποικίλα περιβάλλοντα.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος

     Προτιμά εδάφη βαθιά, πλούσια σε οργανική ουσία που στραγγίζουν καλά. Ευδοκιμεί και καρποφορεί καλύτερα σε pH όξινα ή ελαφρώς όξινα (pH =6.5).
Καλλιεργητικές Τεχνικές

Φύτευση

      Στις νότιες περιοχές της χώρας μας η φράουλα φυτεύεται τον Οκτώβριο. Αυτή είναι και η πιο κατάλληλη εποχή για τη διαμόρφωση (διαφοροποίηση) των ανθέων της όταν αρχίζει να μειώνεται η διάρκεια της ημέρας και η θερμοκρασία.
     Με την έλευση του χειμώνα το φυτό εισέρχεται σε ένα είδος λήθαργου και προκειμένου να είναι σε θέση αργότερα να ανθοφορήσει παραγωγικά πρέπει αυτή την εποχή να δεχθεί χαμηλές θερμοκρασίες λίγο κάτω των 7 οC. Κατόπιν με την έλευση της άνοιξης η φράουλα παράγει άνθη που θα δώσουν τους καρπούς.
   Στη συνέχεια όσο πλησιάζει το καλοκαίρι και τόσο θερμοκρασία όσο και η διάρκεια της ημέρας αυξάνονται, τα φυτά της φράουλας εισέρχονται στην αναπαραγωγική φάση αναπτύσσοντας τους στόλωνες που είναι ένας τρόπος για αγενή πολλαπλασιασμό του φυτού.
Στις βόρειες περιοχές η καλύτερη εποχή φυτέματος είναι από τον Απρίλιο – Μάιο για γιατί τα φυτά αναπτύσσουν γερό ριζικό σύστημα πριν να έρθουν τα κρύα του χειμώνα.

Άρδευση

   Στις ξηροθερμικές συνθήκες της Νότιας Ελλάδας είναι σημαντική η επαρκής τροφοδοσία με καλής ποιότητας αρδευτικό νερό. Η συγκέντρωση των αλάτων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 400 – 600ppm. Η τεχνητή βροχή δεν συνίσταται γιατί ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων. Προτιμάται η άρδευση με αυλάκια για επίπεδα εδάφη, ή η άρδευση με σταγόνες που είναι αναγκαστική επιλογή σε περιοχές με λίγο νερό. Η συχνότητα των αρδεύσεων ποικίλλει ανάλογα με το έδαφος και τις συνθήκες εξατμισοδιαπνοής που επικρατούν κάθε εποχή. Ορίζεται η μία φορά την εβδομάδα για την ξηρή περίοδο του καλοκαιριού.
Το πότισμα δεν θα πρέπει να γίνεται σε ζεστό έδαφος ή κατά τη διάρκεια του μεσημεριού για την αποφυγή θερμικού shock. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται το βράδυ για να μην παραμείνει υγρασία στο φύλλωμα και ευνοείται η ανάπτυξη μυκήτων.

Αποτέλεσμα εικόνας για φραουλα καλλιεργεια

Συγκομιδή

   Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι και οι καρποί μαζεύονται με τους κάλυκες. Συλλέγονται όσο το δυνατόν οι ωριμότεροι και στεγνοί.

Στάδιο ωρίμανσης
   Πολύ ώριμοι καρποί είναι μαλακοί και έτσι τραυματίζονται εύκολα και σαπίζουν. Οι ανώριμοι πάλι δεν έχουν άρωμα αλλά ούτε και χρώμα – εμφάνιση.
  • Για μακρινή αγορά: ανάλωση σε 3 – 5 μέρες οι καρποί να είναι κόκκινοι κατά τα ¾.
  • Για τοπική αγορά: ανάλωση σε 1 – 3 μέρες οι καρποί να είναι πλήρως χρωματισμένοι (κόκκινοι κατά τα 4/4).
Η συγκομιδή γίνεται κάθε 3-5 μέρες
Συγκομιδη
Προσεκτικός χειρισμός των καρπών, αποφυγή σύνθλιψης ή τραυματισμού των καρπών.
   Έχει σημασία ο προσεκτικός χειρισμός των καρπών, η αποφυγή σύνθλιψης ή τραυματισμού τους. Καρποί τραυματισμένοι αφαιρούνται με προσοχή γιατί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μεταδίδονται γρήγορα.
   Οι καρποί τοποθετούνται σε δοχεία (κεσέδες-χάρτινους κατά προτίμηση), που φέρονται ανά 12 σε μεγάλο δίσκο και ο δίσκος σε μονό τροχό.
   Αποφεύγεται η έκθεση σε θερμό περιβάλλον (π.χ. κατ’ ευθείαν ηλιακό φως ή ζεστούς ανέμους) και προτιμάμε την ψύξη ή έστω διατήρηση σε σκιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...