Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Γκουσμάνια


   Η Γκουσμάνια ανήκει στην οικογένεια των βρομελιωδών και πήρε το όνομά της από το γνωστό συλλέκτη φυτών A. Gurman. Είναι φυτό εσωτερικού χώρου και όπως όλα τα βρομελιωδη μετά την άνθηση πεθαίνει. Δημιουργούνται όμως, εύκολα νέα φυτά από τα παραβλαστήματα που εμφανίζονται κατά την εποχή της ανθοφορίας. Η Γκουσμάνια είναι επίφυτο,δηλ αναπτύσσεται στους κορμούς άλλων φυτών. Αυτό που βλέπουμε ως άνθος στο φυτό είναι βράκτια φύλλα σε σχήμα αστεριού σε έντονο πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα.
 Είναι ανθεκτικό στις περισσότερες συνθήκες αλλά αναπτύσσεται καλύτερα σε έντονο φωτισμό και σε θερμοκρασία 15-18  C το χειμώνα και 18-24 C, με ανώτερη  τους 27 C το καλοκαίρι.  Θέλει αρκετή υγρασία γι' αυτό και το καλοκαίρι θα πρέπει να ψεκάζεται το φύλλωμά του καθώς και να διατηρείται το χώμα του υγρό. Ένδειξη ότι το φυτό θέλει πότισμα είναι όταν τα χαμηλότερα φύλλα του φυτού παίρνουν καστανό χρώμα και αρχίζουν να μαραίνονται. Σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας οι άκρες των φύλλων παίρνουν καστανό χρώμα.

   Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται από τα παραβλαστήματα που δημιουργούνται κατά την εποχή της ανθοφορίας του, τα οποία και αποχωρίζονται  από το μητρικό φυτό όταν έχουν αποκτήσει τις δικές τους ρίζες. Κατά τη μεταφύτευση των παραβλαστημάτων δεν θα πρέπει να πιέζεται πολύ το χώμα. Η καλύτερη εποχή για τη μεταφύτευση του φυτού είναι η άνοιξη.
   Η Γκουσμάνια είναι από τα πιο εντυπωσιακά και ανθεκτικά φυτά και μαζί με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να δημιουργήσει όμορφους συνδυασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...