Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Κουμ Κουάτ

   Άµεσα συνδεδεµένο µε τον τουρισµό της Κέρκυρας είναι το κουµ κουάτ, το οποίο καταναλώνεται νωπό αλλά χρησιµοποιείται και για την παραγωγή µαρµελάδων, λικέρ και γλυκού του κουταλιού αποφέροντας µεγαλύτερο κέρδος στον παραγωγό, που εκµεταλλεύεται όλες τις χρήσεις του.

   Η ζήτηση του κουµ κουάτ και των προϊόντων που προέρχονται από αυτό ήταν παραδοσιακά υψηλή. 
   Ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί κατά περίπου 40%. Κι αυτό διότι λόγω της κρίσης είναι σηµαντικά µικρότερος ο αριθµός των Ελλήνων τουριστών που επισκέπτονται την Κέρκυρα και αγοράζουν το προϊόν. Για παράδειγµα, όπως είπε στην Agrenda o Άρης Μαυροµάτης, συνιδιοκτήτης της οµώνυµης ποτοποιίας, «ενώ µεταποιούσαµε 50 τόνους τη σεζόν πριν από τρία χρόνια, τώρα  µεταποιούµε 30».. 

    Ως εκ τούτου, λόγω της αναµενόµενης περισσότερης παραγωγής, πιθανότατα, εάν δεν αυξηθεί η ζήτηση του κουµ κουάτ και των προϊόντων του, να πιεστεί η τιµή παραγωγού.
Μέχρι το 2010 η τιµή διαµορφωνόταν από τον Αγροτικό Συνεταιρισµών Νυµφών Κέρκυρας, στο 1,10 - 1,20. Ο εν λόγω συνεταιρισµός πλήρωνε ανάλογα µε το µέγεθος  του κουµ κουάτ, χωρίζοντάς το σε 3 κατηγορίες: µικρό, που προοριζόταν για µαρµελάδες, µεσαίο και µεγάλο, το οποίο πληρωνόταν ακριβότερα.

    Τα τελευταία 4 χρόνια το ιδιωτικό εµπόριο,  που καθορίζει την τιµή, καθώς ο Συνεταιρισµός έκλεισε, πληρώνει το ίδιο όλα τα µεγέθη κουµ κουάτ, µε τη φετινή µέση τιµή να διαµορφώνεται στο 1,15 ευρώ.

Χρυσό πορτοκάλι 
   Το κουµ κουάτ ήταν αρκετά διαδεδοµένο στην Κίνα, από όπου µεταφέρθηκε στην Κέρκυρα το 1924, από τον Βρετανό γεωπόνο Μέρλιν. Στα κινεζικά των Μανδαρίνων σηµαίνει «χρυσό πορτοκάλι» και είναι το µόνο εσπεριδοειδές που τρώγεται µε τη φλούδα, όπου βρίσκονται οι βιταµίνες A και C, που διαθέτει. Εκτός από την Κέρκυρα, καλλιεργείται και στην Άρτα. Παραγωγή κουµ κουάτ έχει και η Κίνα, η Ιαπωνία, η Αργεντινή, η Καλιφόρνια και το Ισραήλ. Το εργατικό κόστος ανέρχεται στο 40% της αξίας του προϊόντος, καθώς το ηµεροµίσθιο φτάνει τα 40 ευρώ,  ενώ τα κιλά που µαζεύονται τη µέρα φτάνουν τα 130.

Αυξηµένη κατά 25% είναι φέτος η παραγωγή στην Κέρκυρα
    Σχεδόν κατά 25 % αυξηµένη θα είναι η φετινή παραγωγή κουµ κουάτ στην Κέρκυρα, όπου η συγκοµιδή έχει ολοκληρωθεί κατά 95%. Συγκεκριµένα, έχουν παραχθεί ήδη 100 τόνοι, ενώ παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια παράγονταν 80 τόνοι.
   Εχθρός της καλλιέργειας είναι οι παγετώνες. Μία χρονιά κάθε 5 χρόνια, σηµειώνονται χαµηλές θερµοκρασίες που καταστρέφουν τον καρπό, όπως έγινε πριν 2 χρόνια, που η θερµοκρασία έφτασε τους -9 ο C. Τότε, εκτός, από τον καρπό, καταστράφηκαν και πολλά δέντρα, που για να ανακάµψουν χρειάζονται 2 χρόνια. Το κάθε δέντρο κοστίζει 5 ευρώ και εισέρχεται σε πλήρη καρποφορία 5 έτη µετά από τη φύτευση, αποδίδοντας 50 κιλά καρπό. Έτσι, αν σε ένα στρέµµα φυτευτούν 200 δέντρα, όπως συµβαίνει συνήθως, η παραγωγή µπορεί να ανέλθει στα 1.000 κιλά το στρέµµα.

1 σχόλιο:

  1. 2017 ford fusion hybrid titanium - Vitanium Art
    2020. 2017. titanium plate flat iron 2017. 2017. 2017. 2017. samsung galaxy watch 3 titanium 2017. 2017. 2017. 2017. 2017. 2017. 2017. 2017. 2017. 2017. 2017. 2017. 2017. dei titanium exhaust wrap 2017. 2017. 2018. 2017. 2017. tittanium 2017. titanium bikes

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...