Το ρύζι είναι µια πανάρχαια καλλιέργεια και εξακρίβωση του τόπου καταγωγής του είναι για το λόγο αρκετά δύσκολη. Το πιθανότερο είναι ότι κατάγεται από τις νότιες περιοχές της Ινδίας και της Ινδοκίνας. Το ρύζι είναι φυτό ετήσιο.
Το επιστηµονικό του όνοµα είναι Oryza setiva. Ανήκει στην οικογένεια των Αγροστιδών. Η ρίζα του είναι φουντωτή και ο βλαστός του είναι λεπτό καλάµι που το ύψος του συνήθως κυµαίνεται µεταξύ 60 και 80 εκατοστών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισµένες ποικιλίες που καλλιεργούνται σε µερικές ασιατικές χώρες σε κοιλάδες πληµµυρισµένες από βρόχινα νερά, οι οποίες αποκτούν ύψος 5 µέτρων ή και περισσότερο.
Καλλιεργητικές Τεχνικές
Προετοιµασία Ορύζωνα
Οι λεκάνες του ορύζωνα πρέπει να είναι διατεταγµένες µε τη µεγάλη τους πλευρά προς τη διεύθυνση των συνήθως πνεόντων ανέµων για να αποφεύγεται κατ’ αυτόν τον τρόπο ο σχηµατισµός µεγάλων κυµάτων. Τα τελευταία µπορούν να παρασύρουν τα νέα φυτά προς τα αναχώµατα της λεκάνης µε συνέπεια να προκληθεί µια ανοµοιόµορφη κατανοµή των φυτών στον αγρό. Επιπλέον στην περίπτωση της εγκατάστασης νέων ορυζώνων είναι δυνατόν να έχουµε καταστροφές των αναχωµάτων από µεγάλα κύµατα. Τα αναχώµατα των λεκανών πρέπει να είναι αρκετά ισχυρά διότι η τυχόν καταστροφή τους κατά την περίοδο της εξέλιξης της καλλιέργειας µπορεί να δηµιουργήσει σοβαρό πρόβληµα συγκρότησης του νερού. Η διευθέτηση των καταστραµµένων αναχωµάτων µετά την σπορά συνεπάγεται την καταβολή υψηλών δαπανών γιατί η εργασία γίνεται σε λασπώδεις έδαφος. Επιπλέον προκαλούνται καταστροφές µεγάλου τµήµατος σπαρµένου χωραφιού τόσο από τα παρασυρθέντα χώµατα των καταστραµµένων αναχωµάτων όσο και από τα απαιτούµενα χώµατα για την επισκευή των ρηγµάτων.
Κατεργασία Εδάφους
Όργωµα αµέσως µετά τη συγκοµιδή του καρπού, δισκοσβάρνισµα πριν τη σπορά την άνοιξη, ισοπέδωση εφαρµογή βασικών λιπασµάτων και ενσωµάτωση αυτών µε φρεζάρισµα. Η σπουδαιότερη εργασία για την ορυζοκαλλιέργεια είναι η ισοπέδωση. Η καλλιέργεια του ρυζιού είναι αρκετά εύκολη και η βεβαιότητα για υψηλές αποδόσεις είναι εξασφαλισµένη, εφ’ όσον οι αγροί είναι καλά ισοπεδωµένοι. Η διαφορά µεταξύ υψηλότερου και χαµηλότερου σηµείου της λεκάνης πρέπει να κυµαίνεται µεταξύ 2-5 εκατοστών ανά 100 µέτρα. Την τελευταία 15ετία η ισοπέδωση των λεκανών γίνεται µε ισοπεδωτήρα που κατευθύνεται µε βάση της 13 ακτίνες laser. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα την πολύ καλή ισοπέδωση των αγρών που προορίζονται για την καλλιέργεια του ρυζιού.
Εποχή σποράς
Η εποχή σποράς εξαρτάται από τη θερµοκρασία του εδάφους και του περιβάλλοντος. Όταν η θερµοκρασία του νερού είναι 12ο C τότε η σπορά µπορεί να πραγµατοποιηθεί χωρίς κινδύνους ζηµιών. Ευνοϊκές συνθήκες περιβάλλοντος για τη σπορά του ρυζιού δηµιουργούνται στη Βόρειο Ελλάδα µε τις ποικιλίες Japonica 1-15 Μαΐου για δε εκείνες του τύπου Indica 5-15 Μαΐου. Ο ορυζοπαραγωγός πρέπει να έχει υπόψη του ότι η έγκαιρη σπορά έχει ως συνέπεια και τη µεγαλύτερη σοδειά.
Θρέψη και λίπανση
Το ρύζι παρουσιάζει µια ιδιαιτερότητα ως προς την λίπανση γιατί το έδαφος στο οποίο καλλιεργείται βρίσκεται σε συνεχή σχεδόν κατάκλιση µε νερό µε συνέπεια να δηµιουργούνται συνθήκες που διευκολύνουν την έκλυση και διαρροή των χρησιµοποιούµενων λιπαντικών στοιχείων. Τα πιο ενδιαφέροντα λιπαντικά στοιχεία για την καλλιέργεια του ρυζιού είναι το άζωτο, ο φώσφορος, το κάλιο, το θείο και ο ψευδάργυρος.
Άρδευση
Οι ανάγκες των ορυζόφυτων σε νερό είναι διαφορετικές στα διάφορα στάδια της εξέλιξης τους. Κριτικές φάσεις που επιζητούν κανονική προµήθεια νερού είναι το φύτρωµα και η περίοδος που περιλαµβάνει τις φάσεις: διόγκωση, άνθηση, σχηµατισµός του κόκκου. Ποσότητα νερού 1100-1400 m3 / στρέµµα για µια καλλιεργητική περίοδο θεωρείται ότι είναι αρκετή για µια καλλιέργεια ρυζιού µε ικανοποιητικές αποδόσεις. Το ύψος του νερού στο στάδιο του φυτρώµατος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 εκατοστά. Όταν το νερό δεν είναι του ίδιου ύψους σ’ όλο τον αγρό ή είναι χαµηλού ύψους έχει ως συνέπεια την έκθεση µερικών τµηµάτων εδαφών και µπορεί να επιφέρει την ανάπτυξη ζιζανίων και να καταστήσει τους φυτρωµένους σπόρους εύκολη λεία τρωκτικών και πτηνών. Το µεγάλο ύψος νερού (πάνω από 15 εκατοστά) κατά την ανάπτυξη των φυτωρίων έχει ως αποτέλεσµα την ανάπτυξη ριζών. Πρέπει να ρυθµίζεται το ύψος του νερού στον αγρό όσο χρειάζεται για να αποτραπούν οι εχθροασθένειες και να προωθήσει η ανάπτυξη των φυτών. Τα περισσότερα φυτάρια των ζιζανίων θα σταµατήσουν να αναπτύσσονται γρήγορα εάν καλύπτονται πλήρως µε νερό. Μετά το τέλος του αδελφώµατος επιβάλλεται η σταδιακή αύξηση του ύψους του νερού µέχρι 15 εκατοστά για να εξασφαλιστεί η 15 ανάπτυξη των φυτών και ο σχηµατισµός βιώσιµης γύρης στην περίπτωση επικράτησης χαµηλών σχετικά θερµοκρασιών. Η διατήρηση του ύψους του νερού επιτυγχάνεται µε την άµεση επισκευή όλων των διαρροών στο σύστηµα άρδευσης 35lit/min ανά στρέµµα είναι η ιδανική παροχή για την κατάκλιση ενός αγρού. Αυτή η παροχή θα κατακλύσει ένα αγρό ρυζιού 100 στρεµµάτων µε αργιλώδες έδαφος σε µια ηµέρα περίπου. Σε ένα τυπικά αργιλώδους δοµής έδαφος, η αποστράγγιση του αγρού πρέπει να γίνεται όταν τα φυτά είναι πλήρως ξεσταχυασµένα και οι φάβες κλίνουν προς τα κάτω και αρχίζουν να ωριµάζουν. Ένας άλλος οδηγός για την αποστράγγιση είναι όταν το 90% των φαβών έχει τον ακραίο κόκκο στο στάδιο της σκληρής δοµής. Ο άριστος χρόνος συγκοµιδής συµβολίζει µε τη µεγαλύτερη δυνατή απόδοση στο µύλο αλλά και µε µικρότερη θραυστικότητα µετά την απόδοση των κόκκων. Σύµφωνα µε πειραµατικές εργασίες η συγκοµιδή του καρπού πρέπει να γίνεται όταν η υγρασία αυτού κυµαίνεται µεταξύ 19-21%
Συγκοµιδή
Τελευταίο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας αποτελεί εκείνο της συγκοµιδής του προϊόντος από τον αγρό. Έτσι κατάλληλη εποχή για το βγάλσιµο των νερών από το χωράφι είναι περί τα τέλη Αυγούστου. Αφήνεται ένα µικρό περιθώριο 10-20 ηµερών µέχρι να ωριµάσει το ρύζι και να αποβάλλει την υγρασία του στους 14-15 βαθµούς. Τέλος τις τελευταίες µέρες του Σεπτεµβρίου µε αρχές του Οκτωβρίου µπαίνει η θεριζοαλωνιστική µηχανή στον αγρό για να αρχίσει η συγκοµιδή του προϊόντος, το οποίο συγκεντρώνεται σε σιλό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου