Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Αμυγδαλιά


Επειδή τώρα το Μάρτη βλέπουμε ανθισμένες τις αμυγδαλιές ήρθε η ώρα να μάθουμε και κάποιες πληροφορίες για τη φροντίδα αυτού του όμορφου δέντρου.

Η ψίχα λοιπόν του αμυγδάλου περιβάλλεται από χνουδωτό, σκληρό περικάρπιο το οποίο κατά την πλήρη ωρίμανση σκίζεται σταδιακά. Η αμυγδαλόψιχα, περιέχει ανάμεσα στα άλλα 20-25% πρωτεΐνες, 50-55% έλαιο, βιταμίνες Β1-Β2-Ε, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο.
Η παραγωγική ζωή των δέντρων είναι μεγάλη και μπορεί να φτάσει έως και τα 50 χρόνια. Αρχίζει να είναι παραγωγική από 3ο – 4ο έτος , ενώ σε πλήρη καρποφορία φτάνει στα 8 – 9 χρόνια.

Συγκομιδή και Αποδόσεις

Αποδίδει 5-15 κιλά αμυγδάλων ανά δέντρο. Η περίοδος συγκομιδής ορίζεται από τα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου και αναλόγως την ποικιλία. Το κατάλληλο στάδιο συγκομιδής θεωρείται όταν έχει σκιστεί πλήρως το εξωκάρπιο στην εσωτερική κόμη του δένδρου.

Ποικιλίες

Οι ποικιλίες της αμυγδαλιάς είναι πάρα πολλές, ελληνικές και ξένες. Διακρίνονται σε γλυκές (τύπος dulci, τα κοινά αμύγδαλα) και πικρές (τύπος amara, τα πικραμύγδαλα), πρώιμες (Χιώτικη και Marcona) και όψιμες, με σκληρό (τύπος ossea, όπως η Ferragnes) και απαλό κέλυφος (οι αφράτες, τύπος fragilis, όπως η Texas).
Σε ψυχρές / παγετόπληκτες περιοχές της Βορείου Ελλάδας και μεγάλων υψομέτρων επιλέγονται όψιμες ποικιλίες (Ρέτσου, Texas, Truoito, Ferraduel, Ferragnes).
Επειδή οι περισσότερες ποικιλίες χρειάζονται τις μέλισσες για την γονιμοποίησή τους, η φύτευση του γίνεται σε απάνεμη θέση, ώστε να διευκολύνεται η διέλευση των μελισσών.

Κλάδεμα

Κατά την περίοδο του χειμώνα απομακρύνονται τα ξερά, προσβεβλημένα κλαδιά.
Κατά το κλάδεμα διαμόρφωσης, τα πρώτα χρόνια σκοπός είναι να αφήνονται 3-4 βραχίονες, σε ύψος 70-80 εκ. και με γωνία 50-60ο ώστε να δημιουργηθεί σχήμα κυπέλλου.

Κλίμα

Απαιτεί ξηρά και θερμά κλίματα, χωρίς πολλές βροχές. Η πολλή υγρασία ευνοεί τις προσβολές από μύκητες και βακτήρια.

Έδαφος

Αξιοποιεί τα άγονα, πετρώδη ξηρά, ασβεστούχα εδάφη. Ωστόσο για μεγαλύτερη ανθοφορία και αύξηση παραγωγής, απαιτούνται μέσης σύστασης, γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση.

Πότισμα

Το κρισιμότερο στάδιο ανάπτυξης όπου η αμυγδαλιά απαιτεί πότισμα είναι στα μέσα Μαΐου και 20 μέρες μετά (για τον καλό σχηματισμό της ψίχας), οπωσδήποτε τέλη Αυγούστου-Σεπτέμβριο και ενδιάμεσα, αναλόγως των βροχών και της σύστασης του εδάφους.

Εχθροί και Ασθένειες

Τα πιο σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται από το ευρύτομο και τους μύκητες μονίλια, εξώασκο και κορύνεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...