Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Ορτανσία

Ortensia (Hydrangea) της οικογένειας Saxifragaceae. Θαμνώδες φυτό με ωραία σφαιρικά άνθη, έχει διάφορα είδη και πολλές ποικιλίες. Φυτεύεται σε χώμα μέτρια πλούσιο και θέλει άφθονο πότισμα. 
Δεν αντέχει το πολύ ήλιο ούτε τη πολύ ζέστη. Το χειμώνα μπορεί να χάσει τα φύλλα της και θέλει μέτριο πότισμα. Ευδοκιμεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, φυτεμένη σε γλάστρα ή στον κήπο. Η γλάστρα έχει πολλά πλεονεκτήματα, το φυτό μπορεί να μεταφερθεί εύκολα και το σημαντικότερο είναι ότι μπορείτε να ελέγξετε το χρώμα του άνθους πιο εύκολα.
Τι εννοώ?  Αν επιθυμείτε να έχει μπλε άνθη, τότε χρειάζεστε χώμα με όξινο ph. Αυτό το πετυχαίνουμε προσθέτοντας στο χώμα τύρφη και κάθε 15 -20 μέρες οργανικό σίδηρο.
Αν επιθυμείτε να έχει ροζ άνθη, πρέπει να της βάλετε χώμα με αλκαλικό ph. Αυτό θα το πετύχουμε προσθέτοντας λίγο ασβέστη στο χώμα.

 
Το καλοκαίρι θέλει καθημερινό πότισμα και να προφυλάσσεται από τον μεσημεριανό ήλιο. Αν φυτέψετε την ορτανσία στον κήπο θα πετύχετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μέγεθος του φυτού, κάντε το Οκτώβρη – Νοέμβρη ή Μάρτη – Απρίλη.  











Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας για να έχουμε ένα υγιές και δυνατό φυτό είναι το κλάδεμα το οποίο γίνεται μετά την ανθοφορία στο τέλος του χειμώνα, Κατά το κλάδεμα αφήνουμε μόνο δύο φύλλα σε κάθε κλαδί. Τα πρώτα δύο χρόνια κλαδεύουμε λίγο και στη συνέχεια περισσότερο. Αρχικά αφαιρούμε τους γερασμένους βλαστούς και μετά τους πιο αδύναμους που βρίσκονται στο εσωτερικό του φυτού και φαίνεται πως δεν θα ανθοφορήσουν. Επίσης κλαδεύουμε στο 2ο μάτι τους πλάγιους βλαστούς που είχαν άνθη τον περασμένο χρόνο.

Η ορτανσία πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα από ημιώριμο βλαστό με φύλλα, τον Ιούλιο- Αυγουστο και με διαίρεση του αρχικού φυτού. Αλλάζετε τη γλάστρα κάθε χρόνο καθώς θα αναπτύσσετε το φυτό, γιατί δεν της αρέσει να στριμώχνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...