Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Ανθοδετική

Image result for ανθοδετικη εικονες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΘΟΔΕΤΙΚΗ (ΙΚΕΒΑΝΑ)
            
   Στην Ιαπωνία η τέχνη της ανθοδετικής είναι γνωστή με το όνομα "Ikebana", που προέρχεται από τις λέξεις Ikiru = αναζωογονώ και Hana = άνθος - κλαδί και σημαίνει αναζωογόνηση λουλουδιών ή ζωντανά λουλούδια. Η αναζωογόνηση των λουλουδιών γίνεται όχι μόνο με το να τα κρατάμε σε καθαρό και δροσερό νερό, αλλά και με το να τα "δυναμώνουμε" με τα συναισθήματά μας και εκείνα, με τη σειρά τους, να μπορούν να μεταφέρουν ένα "μήνυμα χωρίς λόγια" στους ανθρώπους που βλέπουν τη σύνθεσή μας.
   Αλλά η αρχική ονομασία της Ikebana ήταν "ka-do", που σημαίνει "ο δρόμος των λουλουδιών", όπου το "Do" δεν είναι μόνο η εκμάθηση τεχνικών γνώσεων αλλά και ένας δρόμος αυτοπραγμάτωσης. "Η φιλοσοφία ενταγμένη στο μεταφυσικό και πνευματικό ταξίδι προς την ανακάλυψη του ποιοι πραγματικά είμαστε. Αυτό είναι το Do.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
Image result for ανθοδετικη εικονες Όπως αναφέραμε, η σημασία της γραμμής των λουλουδιών και των κλαδιών είναι τόσο μεγάλη που, για να τονιστεί, ελαφρύνονται και καθαρίζονται από τα περιττά φύλλα και τα μικρά λουλουδάκια ώστε να γίνει ξεκάθαρα αντιληπτή η γραμμή που θέλουμε να τονίσουμε.  Στα λουλούδια με φύλλα, συνήθως αφαιρούνται τα 2/3 των φύλλων.  Τα κλαδιά θέλουν μεγαλύτερη μελέτη, ώστε να ανακαλύψουμε την κίνηση και την, μερικές φορές, κρυμμένη γραμμή τους, αφαιρώντας τα δευτερεύοντα κλαδιά και φύλλα. Ακόμα, μπορούμε να δώσουμε μορφή στα φύλλα και τα κλαδιά, δημιουργώντας καμπύλες ή ισιώνοντάς τα.
  Αυτή η διαδικασία της ανακάλυψης και προβολής της γραμμής είναι δύσκολη. Χρειάζεται μεγάλη παρατήρηση και μια εργασία παρόμοια με τη γλυπτική, με μεγάλη προσοχή γιατί τα κλαδιά μπορεί να σπάσουν ή να κόψουμε σε λάθος σημείο.
   Σε αυτή τη διαδικασία η ενέργεια που ο άνθρωπος διοχετεύει στην εργασία, είτε με εργαλεία είτε με τα ίδια τα χέρια του, πηγάζει πάντα από το κέντρο "hara", που βρίσκεται περίπου στο διάφραγμα. Είναι λοιπόν σημαντικό, να είμαστε όρθιοι ή καθιστοί σε σωστή στάση, με την σπονδυλική στήλη όρθια ώστε η ενέργεια να μπορεί να αναβλύζει και να ρέει χωρίς δυσκολίες.
   Όλη αυτή τη διαδικασία: κόψιμο, κλάδεμα, αφαίρεση φύλλων, καμπύλωμα, κλπ. πρέπει να γίνεται κάτω από το νερό. Κόβοντας τα κλαδιά και τα λουλούδια μέσα στο νερό αποφεύγουμε να ρουφάνε αέρα και παρατείνουμε τη ζωή τους. Λυγίζοντας τα κλαδιά κάτω από το νερό μαλακώνουν και γίνονται πιο ευλύγιστα.

ΜΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
  Όπως αναφέραμε όταν μιλήσαμε για τις φάσεις του χρόνου στην Ικεμπάνα, σε μια σύνθεση έχουν θέση όλες οι φάσεις. Συνηθίζεται ακόμα να τοποθετείται κάποιο μαραμένο φύλλο αρκεί να στέκει αισθητικά ή κάποιο ξεραμένο κλαδί που να συμβολίζει το θάνατο. Το εφήμερο, το περαστικό είναι μια αρχή της Ικεμπάνα, που είναι μια τέχνη "για μια στιγμή", μόνο για λίγες μέρες.
 Στις συνθέσεις όλα τα κλαδιά και τα λουλούδια έχουν κάποια κίνηση και κοιτούν προς τα επάνω, σαν να κατευθύνονται προς ένα κέντρο φωτός, σαν να μεγαλώνουν προς τον ήλιο. Αυτό διαφοροποιεί αρκετά τις συνθέσεις Ικεμπάνα από τις δυτικές.
 Οι συνθέσεις είναι πάντα τρισδιάστατες, εκτός από ένα είδος, το λεγόμενο γραμμικό. Τα κλαδιά και τα λουλούδια δεν είναι εντελώς κάθετα αλλά έχουν μια φυσική κλίση προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως γίνεται στη φύση.

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  Κατ' αρχή η σύνθεση των λουλουδιών γίνεται σε αρμονία με το δοχείο. Όπως θα δούμε παρακάτω, μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε δοχείο αρκεί η σύνθεση να εναρμονίζεται μαζί του στις αναλογίες, τα χρώματα, την υφή, κλπ.
  Η τοποθέτηση της σύνθεσης είναι ένα σημαντικό θέμα. Πρέπει να έχει τη δική της θέση, χωρίς να υπάρχουν γύρο της άλλα στοιχεία που να μπερδεύουν και να έλκουν το μάτι. Πρέπει, δηλ., να διαθέτουμε στη σύνθεση το δικό της χώρο ώστε να τονίζεται μόνη της. Είναι απαραίτητο, πριν αρχίσουμε τη σύνθεση, να έχουμε διαλέξει το σημείο όπου θα τοποθετηθεί ή ακόμα να το κάνουμε επί τόπου.
  Σε όλα τα σημεία του σπιτιού μπορεί να υπάρχουν συνθέσεις, όχι μόνο στο σαλόνι. Σ' ένα πλατύσκαλο, στο πάτωμα, στην τουαλέτα... Γενικά, οι συνθέσεις Ικεμπάνα τοποθετούνται χαμηλά, όπως γίνεται στα Ιαπωνέζικα σπίτια. Στην Ιαπωνία, όπου τα σπίτια έτσι και αλλιώς είναι αρκετά άδεια από διακόσμηση, υπάρχει ένα ειδικό σημείο του σπιτιού όπου τοποθετείται η σύνθεση Ικεμπάνα κάθε μέρα. Είναι το Tokonama, το ιερό σημείο του σπιτιού, όπου γίνονται οι προσφορές στα Κάμι, στα Πνεύματα του σπιτιού και στους προγόνους. Οι προσφορές συνήθως αποτελούνταν από λιβάνι ή άρωμα, φωτιά ή κερί και σύνθεση Ικεμπάνα ή Μπονσάι. Όλα αυτά σ' ένα σημείο κάπως υπερυψωμένο μπροστά σ' ένα πίνακα που συνήθως έχει κάποιο ιδεόγραμμα ή ποίημα.
              
ΕΙΔΗ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ
   Υπάρχουν πολλά είδη συνθέσεων, που διαφοροποιούνται ανάλογα με τις Σχολές Ικεμπάνα. Μερικά από τα σημαντικότερα είδη είναι:
·      Nagueire-bana ή Heika. Σε υψηλά κυλινδρικά ανθοδοχεία.
·      Moribana. Σύνθεση σε ρηχό και ανοιχτό δοχείο
·      Ichi-rin-ke. Σύνθεση με ένα μοναδικό λουλούδι.
·      Uki-bana. "Επιπλέοντα λουλούδια", ελεύθερα τοποθετημένα σε ρηχό δοχείο.
·      Τοπίο. Νατουραλιστική σύνθεση, σε ρηχό ή σε υψηλό δοχείο (όπως το αρχαίο Rikka)
·      Γραμμικό. Σύνθεση χωρίς βάθος, σε ρηχό και μακρόστενο δοχείο.
·      Rimpa. Εμπνευσμένο από ζωγραφιές σε παραβάν, με δύο ή περισσότερα μακρόστενα δοχεία
·      Hana-mai. "Λουλούδια που χορεύουν", Δυναμική σύνθεση με μεγάλη κίνηση που αποτελείται από δύο υψηλά λουλούδια που αγγίζονται ή διασταυρώνονται. Αυτή η σύνθεση δημιουργήθηκε το 1985 για τον εορτασμό της επετείου της Σχολής Ohara.

         ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  Είναι βασικό, αφού μιλάμε για μια τέχνη διαλογισμού, ο χώρος εργασίας να βρίσκεται σε άψογη τάξη και καθαριότητα, πράγμα που μπορεί να κατορθωθεί μονάχα με μια συνεχόμενη προσοχή και φροντίδα. Η ηρεμία και η σιωπή είναι απαραίτητα τόσο για την εσωτερική διαδικασία του ανθρώπου όσο και για την καλή κατάσταση των ανθέων. Πρέπει να αποφεύγονται οι θόρυβοι, οι βίαιες κινήσεις και οι συζητήσεις. 
   Τα εργαλεία πρέπει να είναι ειδικά και να φροντίζονται ώστε να βρίσκονται πάντα σε καλή κατάσταση.
    Τα βασικά εργαλεία είναι τα kenzan, τα ειδικά ψαλίδια και τα κατάλληλα δοχεία. Πέρα από αυτά, είναι καλό να διαθέτουμε ένα μικρό πριονάκι για να κόβουμε τα χοντρά κλαδιά, ένα μπολ με νερό για να κόβουμε μέσα τα λουλούδια, σύρμα, λάστιχα και σπάγκο για να δένουμε τα κλαδιά, μικρά ξυλαράκια για στήριγμα, βοτσαλάκια και πέτρες για κάλυμμα του kenzan και για διακόσμηση και άλλα υλικά που ο καθένας μπορεί να χρειαστεί.Το kenzan είναι μια αγκαθωτή βάση από μολύβι όπου καρφώνονται τα λουλούδια και τα κλαδιά για να κρατιούνται στην κατάλληλη θέση και κλίση. Χρειάζεται να είναι ανθεκτική και βαριά ώστε να μπορεί να κρατάει το βάρος υψηλών κλαδιών. Υπάρχουν διαφόρων ειδών και μεγεθών. Είναι απαραίτητο για την τοποθέτηση των λουλουδιών σε ρηχά δοχεία και δεν μπορεί να αντικατασταθεί γιατί οποιοδήποτε άλλο σύστημα, όπως το ειδικό σφουγγάρι που χρησιμοποιείται στις δυτικές συνθέσεις, δεν καλύπτει όλες τις χρήσεις του.
Τα ειδικά ψαλίδια δεν είναι εύκολο να βρεθούν στην αγορά αλλά μπορεί να αντικατασταθούν μ' ένα μικρό κλαδευτήρι.
    Είναι καλό να έχουμε ειδικά δοχεία αλλά αυτά, με λίγη φαντασία, μπορεί να αντικατασταθούν με διάφορα που υπάρχουν στην αγορά. Τα κλασικά ρηχά δοχεία για Moribana μπορεί να είναι παραλληλόγραμμα, κυκλικά, ημικυκλικά, οβάλ και μακρόστενα, με διάμετρο 20-30 εκ. και 5-6 εκ. βάθους. Τα βάζα για Nagueire συνιστάται να είναι κεραμικά, περίπου 30 εκ. ύψος και 10 εκ. άνοιγμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν διάφορα άλλα δοχεία, κυρίως στις ελεύθερες συνθέσεις. Όσον αφορά το υλικό, είναι καλύτερα να είναι φυσικό: πορσελάνη, κεραμικά, μπρούντζος, μπαμπού, κλπ. αν και σε ελεύθερες συνθέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε υλικό. Το γυαλί δεν συνιστάται γιατί  και "αποκαλύπτει" τα στηρίγματα των λουλουδιών και δεν έχει την απαιτούμενη αντοχή στην πίεση, αλλά σε μερικές συνθέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
    Το σημαντικό είναι να έχουμε υπ' όψη μας ότι το δοχείο αποτελεί μέρος της σύνθεσης και πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στην επιλογή του. Είναι προτιμότερο να είναι μονόχρωμα ή με λιτή διακόσμηση, ώστε να αναδεικνύεται η σύνθεση και τα χρώματα των λουλουδιών. Επίσης να προσέχουμε το δοχείο, και φυσικά η σύνθεση, να εναρμονίζεται με το περιβάλλον όπου θα τοποθετηθεί.
            
      ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ
Ακακία
Φιλία. Συμφωνία. Αναγέννηση και Αθανασία. Μύηση και Γνώση. Ερμής
Αζαλέα
Χάρη. Ισορροπία. Παροδικότητα, το εφήμερο.
Αλόη
Πικρία. Ακεραιότητα.
Δίας.
Αμυγδαλιά
Ευτυχία. Ομορφιά. Επαγρύπνηση. Αναγέννηση. Γονιμότητα.
Ανεμώνα
Γεννημένη από το αίμα του Άδωνη.
Το εφήμερο: Από τον άνεμο, το περαστικό.
Μοναξιά. Απλότητα
Βελανιδιά
Σταθερότητα. Αντοχή. Δύναμη. Μακροζωία. Σοφία. Φιλοξενία.
Δίας.
Γαρύφαλλο
Αγάπη. Πάθος. Θαυμασμός.  (κίτρινο=απόρριψη)
Γεράνι
Μελαγχολία. Παρηγοριά.
Γιασεμί
Γλυκύτητα. Χάρη. Έλξη. Λεπτότητα
Γλαδιόλα
Τάξη. Εμπιστοσύνη
Δάφνη
Σοφία και Νίκη. Δόξα. Εσωτερική Γνώση.
Ήλιος
Έλατο
Ακεραιότητα. Υπομονή
Ελιά
Ειρήνη. Γονιμότητα. Εξαγνισμός. Δύναμη. Νίκη. Ευγένεια. Προστασία ενάντια στο κακό. Φως.
Δίας.
Ζέρμπερα
Μυστήριο
Ηλιοτρόπιο
Αξιοπρέπεια. Πιστότητα. Προσευχή. Αφοσίωση. Δόξα του θείου έρωτα. Ήλιος.
Ίρις
Μεσολαβητής. Εξαγνισμός και προστασία. Τα φύλλα της σημαίνουν ορθότητα, σαν το σπαθί.
Καλεντούλα
Χωρισμός. Μακροζωία
Καμέλια
Φρονιμάδα. Σταθερότητα. Υγεία. Καλεί πνεύματα καλοσυνάτα και ανώτερα.
Κερασιά
Νεότητα. Άνοιξη. Ευημερία.
Κισσός
Ευτυχία. Φιλία. Αθανασία.
Κρόνος.
Κλίβια
Ευγένεια
Κρίνο
Εγκράτεια. Ειρήνη. Γονιμότητα και καρποφορία. Αγνότητα. Θηλυκότητα.
Κυκλάμινο
Ντροπαλότητα. Αίμα.
Κυπαρίσσι
Θάνατος. Ανάσταση. Αθανασία. Μακροζωία. Δέντρο της Ζωής. Απλότητα. Αντοχή. Επιμονή. Αγιότητα. Αγνότητα. Αφθαρσία.
Λίλιουμ
Ακεραιότητα. Αγνότητα. Αθωότητα. Πειρασμός. Γονιμότητα. Έρωτας. Δόξα. (Κίτρινο = Διπλοπροσωπία / Κόκκινο = Απαγορευμένος έρωτας)
Αφροδίτη.
Μανόλια
Ειλικρινής αγάπη. Ομορφιά. Αυτοεκτίμηση. Επίδειξη.
Μαργαρίτα
Αθωότητα. Αγνότητα.
Ήλιος.
Μηλιά
Δικαιοσύνη. Λεπτότητα. Γνώση του καλού και του κακού, Μαγεία και Αποκάλυψη. Καρποί της Αθανασίας. Ανανέωση και Αιώνια Νιότη.
Αφροδίτη.
Μπαμπού
Γαλήνη. Καλή Τύχη. Ορθότητα, Εσωτερική ζωή. Φώτιση. Πνευματική δύναμη.
Μυρτιά
Συμπόνια. Αγάπη. Χαρά. Ευτυχία. Επιτυχία. Σταθερότητα. Μύηση. Ανανέωση της ζωής.
Νάρκισσος
Ματαιοδοξία. Εγωκεντρισμός. Πειρασμός.
Νάρκη: Ύπνος και Θάνατος. Λουλούδι του Άδη και της Μύησης.
Αφοσίωση. Ελπίδα. Ευτυχία και καλοί οιωνοί για αρχή χρονιάς.
Αφροδίτη.
Νεραγκούλα
Περιφρόνηση. Τρέλα.
Νούφαρο
Πρώτη εκδήλωση πάνω στα Πρωταρχικά Νερά.
Εικόνα του Χώρου και του Κόσμου. Κοσμική αρμονία. Δημιουργία.
Ανάσταση. Αναγέννηση. Πνευματική γέννηση. Ήθος. Ο Μαθητής.
Σύνολο αρετών: Αγνότητα, σταθερότητα, ευημερία, γονιμότητα. Αρμονία.
Γίγνεσθαι. Κύλισμα του χρόνου: παρόν, παρελθόν και μέλλον.
Σελήνη
Ορτανσία
Ματαιοδοξία. Αστάθεια
Ορχιδέα
Ανώτατη ομορφιά. Πνευματική αγνότητα. Αρμονία. Τελειότητα. Μεγαλοπρέπεια. Γονιμότητα. Πολυτέλεια. Ο τέλειος άνθρωπος.
Διώχνει τις αρνητικές επιδράσεις.
Πανσές
Ανάμνηση. σκέψη. Πιστότητα. Τριάδα.
Παπαρούνα
Γονιμότητα. Νωθρότητα. Λήθη. Ύπνος. Θάνατος. Απόσυρση. Αδιαφορία.
Πεύκο
Ευτυχία. Καλή Τύχη. Γονιμότητα. Έλκει καλά πνεύματα.
Μακροζωία. Ανανέωση Νίκη πάνω στο χρόνο. Αθανασία. Αφθαρσία. Ζωτική δύναμη. Αναμονή. Πιστότητα. Νίκη πάνω στον άνεμο και τη θύελλα. (Συμβολίζει τους ανθρώπους που μπόρεσαν να κρατήσουν άφθαρτες τις σκέψεις παρά τις κριτικές).
Πυράκανθος
Πόνος. Αθανασία. Άρης
Ροδακινιά
Ευλογημένος καρπός. Αθανασία. Άνοιξη. Σωτηρία. Σιωπή. Δέντρο της Ζωής.
Σπαράγγι
Απλότητα
Στάχυ
Αφθονία. Γονιμότητα. Ανάσταση. Καρποφορία. Σιωπή.
Ήλιος.
Σφεντάμι
Φθινόπωρο. Έρωτας.
Συκιά
Ευημερία. Καρποφορία. Φώτιση. Γαλήνη. Γνώση
Κρόνος
Τουλίπα
Καλοσύνη. Συμπόνια. Τέλεια αγάπη
Τριαντάφυλλο
Αγάπη. Ομορφιά. Τελειότητα. Καρδιά. Αρμονία. Κοσμικός Τροχός
Ανάσταση. Αθανασία. Πνευματική δύναμη. Ανανέωση.
Αφροδίτη.
Τριφύλλι
Τριάδα. Ισορροπία. Καλοκαίρι.
Ερμής.
Υάκινθος
Ευχαρίστηση. Νιότη. Ανάσταση.
Ήλιος και Αφροδίτη.
Φλαμουριά
Ευτυχία. Ομορφιά. Αγάπη. Φιλία. Πιστότητα.
Φρέζια
Αθωότητα
Φτέρη
Αβεβαιότητα. Σύγχυση. Κρόνος. Μοναχικότητα. Ταπεινότητα.
Χρυσάνθεμο
Αυτοκρατορικό άνθος Ιαπωνίας. Εικόνα του Ηλίου.
Ολοκλήρωση. Ευτυχία. Τελειότητα. Απλότητα. Αυθορμητισμός. Μακροζωία. Αθανασία.
Μεσολαβητής ανάμεσα στη γη και τον ουρανό.


              ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ
Για να διατηρούνται καλύτερα τα λουλούδια σε βάζα και συνθέσεις χρειάζεται να προσέχουμε τη μεταχείρισή τους.
Αν τα αγοράζουμε, να προσέχουμε να είναι φρέσκα.
Αν τα κόβουμε εμείς οι ίδιοι, να το κάνουμε πρωί πρωί, πριν τα δει ο ήλιος. Και, αν δεν μπορούμε να τα βάλουμε κατ' ευθείαν σε νερό, να τα τυλίγουμε σε απορροφητικό χαρτί (εφημερίδας) και να τα προστατέψουμε από τη ζέστη. Στην περίπτωση των αγριολούλουδων, φτάνοντας στο σπίτι, να τα βάλουμε ανάποδα κάτω από τη βρύση και να τα αφήσουμε τυλιγμένα σε χαρτί εφημερίδας, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για λίγη ώρα πριν τα βάλουμε στο βάζο.
            
Μερικές πρακτικές συμβουλές για τη διατήρηση των λουλουδιών:
·         Να τα αγγίζουμε όσο το δυνατόν λιγότερο.
·         Φτάνοντας στο σπίτι να τα βάζουμε κατ' ευθείαν σε δροσερό νερό.
·         Να αφαιρούμε όλα τα χαμηλά φύλλα ώστε να μην σαπίζουν μέσα στο νερό του βάζου.
·         Να αφαιρούμε κάποια φύλλα, και ακόμα κάποια μπουμπούκια αν έχει πολλά, ώστε το άνθος να διαθέτει περισσότερη ενέργεια.
·         Να κόβουμε την άκρη του μίσχου πριν τοποθετηθούν στα βάζα. Τα λουλούδια και τα κλαδιά πρέπει πάντα να κοπούν μέσα σε νερό ώστε να μην ρουφάνε αέρα.
·         Όσο πιο κοντός είναι ο μίσχος τους τόσο περισσότερο θα κρατήσουν. Για μερικά λουλούδια είναι καλό να χτυπήσουμε το μίσχο ή να τον κόψουμε κάθετα για να απορροφούν περισσότερο νερό (χρυσάνθεμα, γαρύφαλλα, κλπ.)
·         Να αλλάζουμε το νερό κάθε μέρα και να τα κόβουμε λίγο στην άκρη.
Να τα ψεκάζουμε κάθε μέρα με δροσερό νερό για να διατηρείται η υγρασία της ατμόσφαιρας.
·         Να προσέχουμε να μην βρίσκονται σε ρεύματα αέρα.
            Μπορούμε επίσης να τα βοηθήσουμε με κάποιους ειδικούς τρόπους:

Υλικό
Διαδικασία
Λουλούδια  
Αιθέριο έλαιο μέντας
Βουτάμε την άκρη του μίσχου σε αιθέριο έλαιο μέντας για 2-3 δευτερόλεπτα και αμέσως τα βάλουμε σε νερό. Αυτό απολυμαίνει το μίσχο.
Λουλούδια με σαρκώδη μίσχο και για το τριαντάφυλλο
Κάψιμο στην άκρη
Καίμε λίγο την άκρη του μίσχου και αμέσως τα βουτάμε σε νερό. Αυτό απολυμαίνει το μίσχο και αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης του νερού.
Λουλούδια με σκληρό μίσχο ή και με γάλα.
Νερό
Τα βουτάμε σε ζεστό νερό 2-3 λεπτά και αμέσως σε κρύο.
Ανεμώνες
Τριαντάφυλλα
Αλάτι
Τοποθετούμε λίγο αλάτι στην άκρη του μίσχου. Αυτό αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης του νερού.
Ντάλια
Οινόπνευμα
Βουτάμε την άκρη του μίσχου σε οινόπνευμα για 2-3 δευτερόλεπτα και αμέσως σε νερό.
Για τα περισσότερα λουλούδια
Νερό με καπνό
Διαλύουμε λίγο καπνό από τσιγάρο σε νερό και το κάνουμε ένεση στο λουλούδι.
Υδρόβια λουλούδια
Ζάχαρη Απορρυπαντικό
Βάζουμε μικρή ποσότητα διαλυμένη στο νερό του βάζου.
Τουλίπες. Λίλιουμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...